Over mij

In onverstoorbare leegte is vitaliteit volgzaam; zolang de geest binnen de wacht houdt, kan geen ziekte binnendringen.

The inner Cannons of Huangdi

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen de potentie heeft om het zelfhelend vermogen aan te spreken, stress-/ pijnklachten te verminderen en levensvreugde aan te boren. Mits je bereid bent om radicaal verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen transformatieproces.

Verlengstuk van de ander

Als jongste uit een gezin van drie hadden mijn ouders geen omkijken naar me. Dat kwam goed uit, want zij hadden grote zorgen over de gezondheid van mijn vader. Ik was al vroeg zelfstandig en voelde perfect aan hoe ik het ‘goede’ moest doen …voor de ander. Ik zorgde er vooral voor dat ik niet opviel uit angst om uitgelachen te worden. Ik durfde bovendien niet te laten zien hoe het werkelijk met me ging, omdat ik ervan overtuigd was dat ik eigenlijk niet mocht bestaan.

Mezelf weg-geven

In mijn loopbaan als (kinder)ergotherapeut en leerkracht op een mytylschool leverde ik kwaliteit, want ik snel zag welke ondersteuning een kind nodig had. Mijn betrokkenheid naar anderen betekende echter ook dat ik altijd ‘aan’ stond. Ik kon de stopknop niet meer vinden en ontwikkelde psychosomatische klachten. Onderzoek naar een oorzaak van bv de zeurende pijn in mijn flanken leverde niets op. Ik voelde dat het roer om moest. Daarvoor moest ik de weg naar binnen gaan.

Mezelf worden

Mijn innerlijke ont-wikkelingsproces was een proces van geleidelijkheid. Een diep ingeslepen patroon kun je niet abrupt veranderen. Dat vraagt om dosering, kundigheid en veel geduld én een brede aanpak. Op een bepaald moment had ik er genoeg van dat ik behandelaars en therapeuten nodig had om me weer in balans te voelen. Ik was ‘uitbehandeld’, zoals ze dat noemen. Ik moest maar leren leven met mijn restklachten, zoals chronische pijn in de flanken (nieren)/ vermoeidheid/ somberheid en angsten. Ik wilde me hierbij niet neerleggen. Ik besloot een Qigong opleiding te volgen om maximaal aandacht naar mezelf te kunnen brengen.

Mezelf helen

Zhineng Qigong voelde als thuiskomen. Niet alleen mijn fysieke lichaam en psyche werd aangesproken, zoals bij yoga en (lichaamsgerichte) therapieën. Ook het onzichtbare, energetische veld deed mee. Het was alsof mijn lichaam, ziel en geest samenvielen, één geheel werden.
Mijn lichaam kon zich eindelijk ontspannen. Er kwam een aangenaam gevoel van helderheid in mijn hoofd. Met de Qigong wás ik geaard, in plaats van dit aarden ’te doen’. Ik ontwikkelde een veilige basis in mezelf, waardoor ik me wérkelijk durfde te openen voor de wereld om me heen. Weer verbonden met mezelf, voelde ik hoe ik ‘buiten mezelf’ heb geleefd. Het was alsof er een grote last van me af viel. Zelfs de pijnklachten in mijn flanken verdween. Het onmogelijke bleek mogelijk. Ik kon zelf een diep verankerde spanning in mijn lichaam laten oplossen. Er kwam levensenergie voor in de plaats.

Gezond zijn en blijven

Door dagelijks Qigong te doen word ik meer en meer mezelf. Mijn gezondheid blijft zich verbeteren. Het blijkt een weg van ongekende mogelijkheden. Ik heb zin en plezier in het leven en hoor de signalen van mijn lichaam. Ik weet wat ik kan doen om in balans te blijven. Met veel plezier en liefde geef ik nu door aan anderen wat mijn leven 180’ heeft doen veranderen. Dit kan ik nu doen vanuit een moeiteloosheid, verbonden met mijn eigen bron.

Ben je nieuwsgierig naar mijn aanbod, klik hier
Voor contact, klik hier.